De Berkey fabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen de EPA om een einde te maken aan de vervolging van Berkey waterfilters op basis van diens besluit dit jaar om Berkey waterfilters te behandelen alsof het pesticiden zijn in plaats van waterfilters. De EPA heeft inmiddels al opdracht gegeven om het grootste magazijn van Berkey te sluiten. Zie onze blogpost voor meer informatie. .

Tips en Suggesties

  • Als u het systeem meer dan 3 - 4 dagen niet gebruikt, wordt het aanbevolen om het water dat nog in het onderste vat zit weg te gooien, als ook het water dat in de eerste minuut van hergebruik gefilterd wordt. Als u van plan bent om voor een periode langer dan 3 - 4 dagen het systeem ongebruikt te laten, zoals tijdens een vakantie of reis, dan is het ’t beste om beide vaten te legen en ondersteboven te laten uitdrogen in het droogrek. Bij terugkomst moeten de Berkey waterfilters opnieuw gebruiksklaar gemaakt worden. Wanneer je in een heet klimaat woont of in het geval van een hete zomer wordt aangeraden om het hierboven beschreven op te volgen na 2 - 3 dagen.
  • Na het schoonmaken van de Black Berkey waterfilters wordt het aanbevolen om de filters opnieuw gebruiksklaar te maken. Dit zal iedere verontreiniging wegspoelen uit de poriën van de waterfilters en voortijdige verstopping voorkomen.
  • Voor het vullen van het bovenste vat is het ‘t beste om steeds een kan in de buurt te hebben. U kunt ook een flexibel kraanslangetje gebruiken of een slang die aan de kraan is bevestigd.
  • Pas op: Het bovenste vat niet vullen wanneer het onderste vat nog niet leeg of leeg genoeg is. Anders zou het onderste vat kunnen overstromen. Bijvoorbeeld, als het onderste vat voor de helft gevuld is dan kan het bovenste vat alleen voor de helft worden bijgevuld. Als het onderste vat 1/3 vol is kan het bovenste vat alleen voor 2/3 worden bijgevuld, enz.
  • Naar onze ervaring is het ‘t beste om een kijkglaskraantje te plaatsen op een roestvrijstalen systeem. Dit bespaart u de moeite om het bovenste vat op te moeten tillen, eventjes te kijken in het onderste vat en dan te schatten hoeveel water daar nog in zit. Als u een verkeerde inschatting maakt kan het bovenste vat worden overvuld, hetgeen kan leiden tot het overlopen van het onderste vat. Een kijkglaskraantje kan als afgeprijsd accessoire worden gekozen bij het bestellen van een Berkey waterzuivering systeem.
  • Als u onverhoopt toch overvult en het onderste vat loopt over, kan het gebeuren dat er nauwelijks water uit het kraantje komt. Til dan even het bovenste vat op om wat lucht binnen te laten. Dit zou het probleem moeten oplossen.
  • Het is het beste om zo eens in de 2 maanden het onderste vat even te wassen in een gewoon sopje.
  • Als er sprake is van lekkage rond de sluitringen van het kraantje, controleer dan of er wel aan beide kanten van het roestvrijstalen vat een sluitring zit (een zwarte aan de buitenkant, een witte aan de binnenkant bij de roestvrijstalen systemen). Draai ze met de hand stevig aan en laat het kraantje 90 graden dwars staan. Draai dan het kraantje zelf die laatste kwartslag, terwijl u de kraanmoer aan de binnenkant vasthoudt met een tang. Wanneer dat niet helemaal lukt, zet dan de sluitringen in olijfolie een uurtje in de week. Soms drogen de sluitringen een beetje in en worden wat hard. Olijfolie maakt ze zacht zodat ze weer goed kunnen afdichten. Zie tekening voor installatie van kraantje hier.
  • Het gebruik van water dat door middel van een waterverzachter/ontkalker is ontkalkt wordt afgeraden. De zouten worden niet verwijderd en zullen zorgen voor vroegtijdige verstopping van de filters.  
  • Een laatste tip om er zeker van te zijn dat u het volle profijt van uw Black Berkey filters hebt is deze: vul het bovenste vat elke keer helemaal tot bovenaan (er altijd op toeziend dat het onderste vat leeg genoeg is). Zo zorgt u ervoor dat de gehele filter op gelijkmatige wijze gebruikt wordt.

Als u nog verdere vragen heeft of suggesties die aan deze lijst kunnen worden toegvoegd stuur ons dan alstublieft een mailtje: info@berkeywaterfilterseurope.com