De Berkey fabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen de EPA om een einde te maken aan de vervolging van Berkey waterfilters op basis van diens besluit dit jaar om Berkey waterfilters te behandelen alsof het pesticiden zijn in plaats van waterfilters. De EPA heeft inmiddels al opdracht gegeven om het grootste magazijn van Berkey te sluiten. Zie onze blogpost voor meer informatie. .

Berkey Waterzuivering, Reverse-Osmosis en Waterdistillatie Vergeleken

Welk van de drie methoden van waterfiltratie: reverse osmosis, waterdistillatie of Berkey Waterzuivering, levert het gezondste drinkwater?

Inzake de norm voor gezond water, zijn de meeste gezondsheidsexperts die op de hoogte zijn van de meest recente onderzoeken het er over eens dat het drinken van RO (reverse-osmosis) of gedistilleerd water niet aan te raden is op de lange termijn. Deze methoden verwijderen alle heilzame mineralen uit het water waardoor het water een zuurrijke ‘hypotonic’ oplossing wordt. Als een ‘hypotonic’ (gedemineraliseerde) oplossing in contact komt met een ‘hypertonic’ (gemineraliseerde) oplossing, dan zullen de mineralen in de ‘hypertonic’ oplossing net zo lang overlopen naar de ‘hypotonic’ oplossing tot een evenwicht wordt bereikt. Waar het op neer komt is dit: wanneer u ‘hypotonic’ water drinkt zullen de mineralen in het bloed en het lymfatisch systeem, welke ‘hypertonic’ zijn, zich verplaatsen naar het RO of gedistilleerde water dat gedronken is, en vervolgens met de urine uit het lichaam spoelen.

In een poging om te re-mineraliseren gaan de bloed- en lymfatische systemen andere delen van het lichaam, zoals botten en organen afstropen om de verloren mineralen te vervangen. Dit proces herhaalt zich elke keer dat gedemineraliseerd water wordt gedronken. Enkele onderzoeken suggereren dat mensen die lange tijd ‘hypotonic’ water drinken meer vatbaar kunnen zijn voor degeneratieve ziekten zoals osteoporose.

Berkey Waterzuivering systemen verwijderen niet de heilzame mineralen uit het water, maar ze halen er wel de schadelijke zware metalen uit, zoals lood en kwik, en ook sedimentaire mineralen zoals ijzeroxide. Het gehalte aan TDS (Total Dissolved Solids) zal dus niet veel verschillen met het gehalte in het bronwater, behalve als er veel zware metalen of sedimentaire mineralen aanwezig zijn in het bronwater.

Kan ik zelf nagaan wat voor mij de effecten zijn van het drinken van gedemineraliseerd, ‘hypotonic’ water?

Ja, door een korte periode te vasten. Controleer eerst het TDS gehalte van uw RO of gedistilleerde water. Dit zal rond de 1 à 3 ppm zijn. Nadat u een aantal dagen dat water gedronken heeft controleert u het TDS gehalte van uw urine. Denk er aan dat de TDS meter alleen de hoeveelheid aan mineralen registreert, niet chemicaliën. Dus alle gemeten mineralen zijn mineralen die uit uw lichaam geloogd of gespoeld worden.

Is een RO systeem in staat om pathogene bacteriën te verwijderen?

Reverse-osmosis verwijdert niet alle pathogene bacteriën, zoals e-coli en giardia en daarom is het vaak noodzakelijk om een UV licht aan het systeem toe te voegen. Echter, soms doodt het UV licht niet alle bacteriën vanwege de troebelheid van het water. Hierdoor ontstaan schaduwplekken die voorkomen dat alle bacteriën worden bereikt. Het UV licht wordt meestal geïnstalleerd voor de zgn. ‘bladder tank’, maar bacteriën vermenigvuldigen zich meestal in de bladder tank. Dus de bladder tank kan een bron van bacteriologische contaminatie worden als hij niet regelmatig wordt gesteriliseerd. Bovendien, blijven de overblijfselen van de dode bacteriën in het water van een RO systeem, terwijl ze worden verwijderd door de Black Berkey waterzuivering elementen.

Welk type water smaakt het beste?

Wat betreft de smaak: gedistilleerd water smaakt vlak, behalve als het flink geschud wordt voor het drinken, omdat het distillatie-proces het water ontdoet van zuurstof. De smaak van RO water is meestal heel goed. De smaak van door Berkey gezuiverd water is altijd heel goed, behalve als er een excessieve hoeveelheid geïoniseerde mineralen in het bronwater zit. Zelfs in zo’n geval is de verbetering van de smaak van het water opmerkelijk.

Hoe kunnen de systemen worden vergeleken in termen van onderhoud?

Alle Berkey systemen zijn gemakkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken. Het is aan te raden om een keer per maand het onderste vat af te wassen in een gewoon sopje. De Black Berkey waterfilters kunnen worden schoongemaakt na 6-12 maanden van gebruik, afhankelijk van de kwaliteit van het bronwater.

Disitillatie systemen zijn vrij onderhoudsintensief en moeten in de week staan en schoongemaakt in een azijnoplossing om schilfers te verwijderen, gewoonlijk na ongeveer elke 8 liter.

Reverse-osmosis systemen kunnen maximaal vier filter elementen bevatten, elk moet minstens een keer per jaar een onderhoudsbeurt hebben. Dit wordt meestal uitgevoerd door vakmensen, aangezien het water moet worden afgesloten en het systeem uit elkaar gehaald. Bovendien is het aan te raden om elke zes maanden de bladder tank schoon te maken met een chloor-oplossing om bacteriën te doden.

Hoe zijn de kosten te vergelijken tussen de drie verschillende systemen?

Om te beginnen zijn RO systemen meestal het duurst, vanwege de prijs van het systeem zelf en de bijkomende kosten van installatie door verkoper of loodgieter. Volgende in prijs is een distillatie-unit. Het ver-uit goedkoopste van alle drie is een Berkey waterfilter systeem.

Aangaande de kosten per liter water, ligt de prijs per liter van RO en distillatie systemen, rekening houdend met vervanging van filters, energieprijs en goed onderhoud, gewoonlijk tussen de 9-13 eurocent per liter. Een Berkey waterfilter systeem komt uit op ongeveer 0,32 eurocent per liter.