De Berkey fabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen de EPA om een einde te maken aan de vervolging van Berkey waterfilters op basis van diens besluit dit jaar om Berkey waterfilters te behandelen alsof het pesticiden zijn in plaats van waterfilters. De EPA heeft inmiddels al opdracht gegeven om het grootste magazijn van Berkey te sluiten. Zie onze blogpost voor meer informatie. .

Geperfluoreerde Chemicaliën Lab Test Resultaten

NMCL (de fabrikant van Berkey) heeft de testresultaten gepubliceerd van de verwijdering van geperfluoreerde chemicaliën uit drinkwater. Geperfluoreerde chemicaliën zijn stoffen als PFOAs, PFOCs en C8. Deze worden gebruikt bij de productie van teflon, vuil-afstotend textiel en brandwerend materiaal. De Black Berkey waterfilters bleken geperfluoreerde chemicaliën te verwijderen tot 99,9 %.

Geperfluoreerde chemicaliën zijn kankerverwekkend en stapelen zich op in het milieu. Deze chemicaliën kwamen onlangs in het nieuws naar aanleiding van onvergunde lozingen van GenX en C8 bevattend afvalwater in de Merwede bij Dordrecht door Chemours (voorheen DuPont). GenX is een chemische samenstelling die nauw verwant is aan geperfluoreerde chemicaliën.

Ondanks het feit dat deze chemische verbinding praktisch identiek is aan zijn voorganger C8, die erkend kankerverwekkend is, ontkent Chemours dat de stof kanker veroorzaakt en beweert dat de lab tests niets zeggen over de impact op de gezondheid van mensen. Het bedrijf wil ook niet zeggen hoeveel GenX ze mogen uitstoten volgens huidige milieu eisen. De Nederlandse toezichthouder draait er eveneens omheen en heeft geen regelrecht verbod gesteld op het lozen van GenX.

PFOAs zijn “organofluorideverbindingen” en de Black Berkey waterfilters zijn zeer effectief in het verwijderen van deze organische vervuiling uit water, tot 99,9% of hoger. Voorts zijn de Black Berkey waterfilters getest op PFC reductie en daarbij bleek dat slechts twee deeltjes per biljoen teruggevonden werden…. extreem weinig dus.

De verwachting is derhalve dat de Black Berkey waterfilters GenX grotendeels uit het water halen. Het is belangrijk op te merken dat Berkey op dit moment voor deze specifieke vervuiling nog geen onafhankelijke lab testen heeft laten uitvoeren. Zonder speciaal toegespitste test kunnen we geen uitspraken doen over het verwijderen van deze chemische stof, maar de rapport gegevens wijzen erop dat de Black Berkey waterfilters zeer waarschijnlijk GenX doeltreffend verwijdert. GenX is immers een fluorpolymer hars dat sterk lijkt op PFOAs.

Voor meer informatie over de doeltreffendheid van de Black Berkey waterfilters betreffende de verwijdering van GenX verwijzen wij naar ons blog artikel van Augustus 2017.

Voor het integrale laboratorium rapport betreffend geperfluoreerde chemicaliën zie: Geperfluoreerde Chemicaliën Lab Test Resultaten.