De Berkey fabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen de EPA om een einde te maken aan de vervolging van Berkey waterfilters op basis van diens besluit dit jaar om Berkey waterfilters te behandelen alsof het pesticiden zijn in plaats van waterfilters. De EPA heeft inmiddels al opdracht gegeven om het grootste magazijn van Berkey te sluiten. Zie onze blogpost voor meer informatie. .

Lood Verwijdering Test Resultaten

NMCL (de Berkey fabrikant) heeft de laatste ronde testresultaten van de verwijdering van lood uit het drinkwater gepubliceerd. De Black Berkey waterfilters bleken voor meer dan 99% lood te verwijderen uit het door lood vervuilde water.

Lood is een verraderlijke vervuiling aangezien je het niet kunt proeven, ruiken of zien. Gelukkig zijn de gevallen van loodvergiftiging in Nederland verminderd aangezien het gebruik van lood soldeersel of loden pijpen in drinkwaterleidingen is verboden. In oude gebouwen kunnen nog loden pijpen (verboden sinds 1960) of soldeer (verboden sinds 1995) aanwezig zijn. In 2007 bleek in een rapport van het RIVM dat in het drinkwater in nieuwbouwwoningen gedurende de eerste maanden vaak verhoogde gehaltes lood, nikkel en koper werden aangetroffen. Water dat door deze nieuwbouw systemen stroomt kan lood en andere zware metalen opnemen die vervolgens in het lichaam terecht komen.

Voor het complete loodverwijderings lab testrapport zie: Lead Reduction Lab Test Results.