De Berkey fabrikant heeft een rechtszaak aangespannen tegen de EPA om een einde te maken aan de vervolging van Berkey waterfilters op basis van diens besluit dit jaar om Berkey waterfilters te behandelen alsof het pesticiden zijn in plaats van waterfilters. De EPA heeft inmiddels al opdracht gegeven om het grootste magazijn van Berkey te sluiten. Zie onze blogpost voor meer informatie. .

PFAS Forever Chemicals

De Environmental Working Group (EWG) heeft onlangs 10 vrijstaande water filter systemen getest op de verwijdering van 25 verschillende poly- en perfluoralkylstoffen (beter bekend als “PFAS”) in kraanwater. In EWG’s test haalde het Travel Berkey zwaartekracht water filter systeem PFAS er uit tot op niet waarneembaar niveau – hetgeen het systeem plaatst in de categorie “AllerBeste´.

Het Travel Berkey systeem werd ook geprezen vanwege de grote inhoud (5,7 liter) vergeleken bij andere geteste filters, en om de “uitzonderlijk lange levensduur” (ieder stel authentieke Black Berkey waterfilters kan tot 22.700 liter kraanwater zuiveren voordat vervanging wordt geadviseerd). CBS News Philadelphia maakte een programma over EWGs test en noemde daarin het Travel Berkey systeem dat u hier kunt zien. CBS Colorado noemde ook het Travel Berkey systeem in een TV nieuws programma over EWGs test.

Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen via voedsel en drinkwater, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Hoeveel PFAS je via kraanwater binnen krijgt, hangt vooral af van waar je woont. Met name in West-Nederland waar drinkwater wordt gemaakt van rivierwater zit PFAS, blijkt uit metingen van het RIVM. De hoeveelheid PFAS die mensen in Nederland binnenkrijgen via alleen drinkwater ligt volgens het RIVM beneden de gezondheids grenswaarde. Drinkwaterbedrijven geven toe dat PFAS moeilijk is te zuiveren met traditionele zuiveringstechnieken. Bovendien verdwijnt PFAS niet na zuivering, maar komt het terecht in het afval en dat afvoeren is ook een probleem.

De geschiedenis van de door PFAS veroorzaakte milieuschade werd ook getoond in de film "Dark Waters". PFAS is de verzamelnaam voor “eeuwige chemicaliën”, vanwege het feit dat het een zeer lange tijd duurt voor zij in het milieu worden afgebroken.

Om jezelf te behoeden voor PFAS in drinkwater moet men zich verzekeren van een afdoende belemmering zoals een Berkey zwaartekracht water filtratie systeem met krachtige Black Berkey waterfilters die getest zijn op verwijdering van geperfluoreerde chemicaliën door onafhankelijke laboratoria.